Endelig gull til Sørmo

Ann Helen Sørmo på Lavøya 1. januar 2019

Beslutningen om å sykle TdT-løypa i snø og storm var enkel for Ann Helen Sørmo. Motivasjonen var å knuse broren.

1. januar i år tok Ann Helen Sørmo med seg samboeren og syklet TdT-runden. Kanskje ikke for å ta en hyggelig tur rundt løypa og nyte omgivelsene, men for å vinne den årlige konkurransen hun har med sin bror om å bli den første til å sykle hele runden.

– Det har automatisk blitt en konkurranse, uten at vi har avtalt det. Det hele startet da jeg postet et bilde fra TdT-runden på facebook i 2013. Etter dette innlegget begynte min bror å sende meg ett bilde fra hans første tur rundt TdT-løypa. Dette gjorde han hvert eneste år – kun for å terge meg, sier Sørmo.

Etter noen år med seier til hennes bror, bestemte Sørmo seg i romjulen 2018 for at nå var det hennes tur.

 

Snø, vind og glattis

1. januar 2019 ble datoen. Klokken 12.00 satte Sørmo og samboeren seg på syklene og startet på den 5 mil lange runden fra huset sitt på Skogn.

Vi begynte i medvind, men da vi passerte Frol barneskole begynte jeg å bli skeptisk til vær- og føreforhold over fjellet. Vi så at det var snøbyger i lufta. Men det var ikke noe alternativ å gi seg, så vi fortsatte, forteller Sørmo.

Bakkene opp mot Lavøya var dekket av is og etter hvert kom snøstormen. Føret var tungt og med en god del snø på fjellet kunne de ikke bruke stien ved Tomtvatnet, men ble nødt til å sykle langs veien.

– Da vi kom til Markabygda møtte vi sterk motvind, og den siste 1,5 mila ble lang, sier Sørmo.

Selv om det var veldig dårlig vær denne dagen og at seier ikke brakte med seg en premie, påpeker Sørmo at sykkelturen var verdt det. Nå vurderer hun å kjøpe en sølvmedalje i bursdagsgave til sin bror.

 

Riktig utstyr til riktig årstid

Ut i fra det Sørmo forteller kan vi vel trygt si at man også kan sykle runden rundt Tomtvatnet selv om det er vinter. Vi vil likevel anbefale at du har utstyr som er tilpasset årstiden og været.

– Skal du sykle på vinteren anbefaler jeg at du har piggdekk, sykkellykt, refleksvest, vind- og vanntette klær, varme sykkelsko, ull-overdel, gode hansker, ekstra hansker, buff, briller og nok mat og drikke, sier Sørmo som gleder seg til årets TdT-ritt den 15. juni.

– Jeg skal selvfølgelig sykle i år også. Jeg bruker å være heiagjeng sammen med fire andre damer. Vi står utkledd i Kolbergbakken og heier på de som passerer. Det er virkelig morsomt å se hvor glade alle blir når det er liv og røre i løypa. Etterpå henger vi oss på og fullfører runden på sykkel.

I år ønsker hun å utfordre sine kolleger Asgeir Edvardsen, Emil Bjørn og Kristian Winge. Vi ønsker dem lykke til.

 

En folkefest i flotte omgivelser

Sørmo har deltatt i Tour de Tomtvatnet flere ganger og skryter av arrangementet.

– Det beste med Tour de Tomtvatnet er opplevelsene du får underveis. Det er så mange fine omgivelser rundt løypa. I tillegg har vi afterbiken i fjæra på Moan som er en flott avslutning på dagen.

Hun ønsker også å nevne folkehelsegevinsten når hun snakker om rittet, og tenker da spesielt på Fredagstouren for ungdommene. Under Fredagstouren sykler nesten 900 spreke elever hele eller deler av løypa.

Sist men ikke minst retter Sørmo en stor takk til dugnadsfolket og alle deltagerne.

– Dugnadsfolket fortjener en klapp på skuldra for den innsatsen og de arbeidstimene de legger ned for at rittet skal kunne gjennomføres. Og hadde det ikke vært for alle deltagerne og heiagjengene i løypa hadde ikke rittet blitt en fantastisk folkefest.

Andre nyheter

Tour de Tomtvatnet hele sommeren 2021

I år åpner vi opp hele 8 sykkelløyper fra 29. mai! Vi har den ordinære Tour de Tomvatnet løypen, Markabygda-etappen og barneritt i QR-innpakning fra 29. mai – 13. juni. I tillegg har vi tryllet fram 5 ulike KulTour-løyper der du kan oppleve kultur og kulinariske opplevelser på sykkelsetet hele sommeren – Munkeby, Falstad, Røstad, […]

9 timer igjen! Se siste oppdaterte informasjon!

Er du klar for årets TdTQR og TdTKulTour? I det klokken sier 9 timer igjen til start har vi noen oppdateringer å komme med knyttet til plassering av sjekkpunkter. Vi har gjort noen endringer i oppsettet de siste dagene. Alle kart skal være oppdatert, samt informasjon om plassering av sjekkpunkter under hver løype. Har du […]

Tour de Tomtvatnet 2021

Delta på årets Tour de Tomtvatnet
– TdTQR
– Tour de Tomtvatnet 47km
– Markabyda – 15km
– Barneritt
– TdTKulTour

TdT 2021 – en alternativ tour

Med bakgrunn i den usikre situasjonen knyttet til corona har styret i Tour de Tomtvatnet besluttet og arrangere en alternativ tour i 2021 på lik linje med arrangementet i 2020.

Årets alternative tour vil bli arrangert fra 29.mai til 12.juni 2021.