Premieskapet til idrettsparet fra Levanger er fylt til randen, men det aller største gullet kom 21. mars; Vilma.
Samboerparet Anders Högberg og Mari Guin har begge vunnet Tour de Tomtvatnet. Anders vant senest i fjor med tiden 1 time og 22 min. i klassen Open (elite). I år nedgraderer han sine egne ambisjoner fra vinnerkandidat til ”outsider”.
– Jeg har vel nedprioritert sykling i år. Det har vært litt til og fra med trening i vinter og vår. De siste ukene har jeg jobbet mye og ikke hatt tid til å sykle, men jeg skal gjøre et skippertak nå. Jeg skal kjøre noen harde intervaller å sykle gjennom løypa noen ganger, forteller den regjerende TdT-vinneren.
– Jeg skal bite fra meg
Högberg har tidligere representert det svenske skilandslaget og har bl.a. vunnet Det kinesiske Vasaloppet. 42-åringen har også sterke prestasjoner i langløp på ski. Nå er skia lagt på hylla til fordel for trenergjerning på kretslag og skilinja i Meråker, og Högberg innser at konkurransen i TdT er hardere enn noen gang.
– Det har blitt et veldig sterkt sykkelmiljø i Levanger og det er nok andre personer som er større favoritter til å vinne i år enn meg. Men jeg skal bite fra meg og gjøre et forsøk.
– TdT passer for alle
Som Skogn-syklist er det nesten obligatorisk å sykle Midt-Norges største sykkelritt på hjemmebane.
– Tour de Tomtvatnet er et bra ritt og arrangement som jeg ikke vil gå glipp av. Løypa er ikke spesielt teknisk krevende og passer for alle, enten man er elitesyklist eller mosjonist. Absolutt alle klarer å gjennomføre dette, sier Högberg.
– Til og med Stig Rune Kveen klarer å henge med i denne løypa, så jeg håper han tar utfordringen i å bli beste lærer fra skilinja i Meråker i årets TdT, smiler svensken.
Generalprøven til TdT for Högberg blir Grovatesten 5. juni.
– Dette er et løp med Frode Estil i spissen. 6,4 kilometer fra sentrum i Meråker og opp til Grova skisenter. Frode vil nok ikke sykle TdT, så da får vi heller konkurrere i løping.

Trapp og trilleturer
Nybakt småbarnsmor Mari Guin har så vidt kommet i gang med treningen. Men å stille til start i åres TdT er lite aktuelt.
– Jeg har trent rolig i noen uker nå og det er godt å være i gang. Jeg må innrømme at jeg har hatt litt abstinens. Men det frister lite med å sykle ritt i år, smiler hun.
Mari har gjort seg bemerket med flere sterke prestasjoner gjennom idrettskarrieren, både som langrennsløper for Spkl. Nessegutten og friidrettsutøver for Frol IL. Nå prøver hun å finne tid til trening i en hektisk hverdag.
– Vilma er bare to måneder gammel og kan ikke ligge i sykkelvogn ennå, men det blir nok mer sykling etter hvert. Jeg har benyttet meg litt av trimtrappa i Staupshaugen. Det er skånsom trening og en fin start når man skal komme i gang igjen. Ellers har jeg jogget litt mens pappa har trillet Wilma. Å trille vogna opp på Stokkvola for eksempel, er ypperlig trening for småbarnsmødre. Da blir man skikkelig svett og andpusten.
Tips til effektiv trening
Maris beste tips til trening når man har småbarn eller ikke finner tid?
– Gjør øktene mer effektiv. Man trenger ikke være lenge ute og alle har tid til å trene om man planlegger litt. Men nå har jo vi bare ett barn, så det er jo forskjell på det også. Jeg og Anders bytter litt på å trene og da får vi luftet oss litt begge to.
I fjor syklet Mari sammen med Frisklivssentralen med start klokka 09. Hun mener TdT er et ritt alle kan gjennomføre, uavhengig av fysisk form og treningsbakgrunn.
– Det er absolutt gjennomførbart for alle. Det fikk vi se i fjor da vi syklet sammen med ulike utgangspunkt. Med tidligstarten klokka ni får man ikke det samme tidspresset. Det er et godt alternativ til å starte i trimklassen, sier Mari.